info@moa-bs.nl

Jaarafsluiting

gecertificeerd dealer KING Software

Jaarafsluiting

Het is weer bijna zo ver, het jaar is weer ten einde. Dat betekent dat er in de financiƫle administratie een nieuw boekjaar moet worden aangemaakt en natuurlijk ook dat je de cijfers van het oude jaar terug wilt zien in het nieuwe boekjaar.

Nieuw boekjaar aanmaken

Een nieuw boekjaar aanmaken kan al voordat het nieuwe jaar aanbreekt. Ga hiervoor naar het menu Stamgegevens > Periode-indeling en kies voor Toevoegen van een nieuw boekjaar.

Standaard zal King de periode-indeling van het vorige boekjaar overnemen. Wil je met de zelfde indeling blijven werken, hanteer dan deze optie. Wil je met een andere periode-indeling werken voor het komende boekjaar, kies dan de gewenste indeling uit de lijst.

Boekjaar (voorlopig) afsluiten

Om de cijfers uit het afgelopen boekjaar door te zetten naar het nieuwe boekjaar, dient het boekjaar voorlopig te worden afgesloten. Bij een voorlopige afsluiting hoef je de journaalposten nog niet definitief te maken. Zo kun je makkelijk nog correcties aanbrengen. Vervolgens kun je het boekjaar opnieuw voorlopig afsluiten

Als de cijfers terug zijn van de accountant kunnen de journaalposten definitief worden verwerkt, waarna het belastingjaar definitief kan worden afgesloten. Heb je een correctie alsnog over het hoofd gezien? Geen probleem, dan voer je deze alsnog door in het oude boekjaar. Je maakt ook deze boeking definitief en vervolgens zoek je vanuit het nieuwe boekjaar opnieuw aansluiting met het vorige boekjaar. De wijzigingen komen dan alsnog terecht in de beginbalans.

Instructies jaarafsluiting

Instructie video van King Software: Voorlopige jaarafsluiting
Instructie video van King Software: Definitieve jaarafsluiting
Instructie video van King Software:
Correctieboekingen aan laten sluiten in het nieuwe boekjaar